Ik vind mijzelf zo stom….

Category : Leesvoer

“Ik vind het zo stom dat ik niks over mezelf kan vertellen, dat ik niet weet wat ik leuk vind…..” Huilend zat ze tegenover mij, aan het einde van het 1e gesprek van het WoW-Studiekeuzetraject. Twijfels over de huidige opleiding en nu op zoek naar……. (vooral zichzelf). Tijdens het gesprek bleek dat tijdens haar schooljaren op het v.o. ze er zelf weinig aandacht aan had geschonken. Natuurlijk was er een studiekeuzeprogramma, maar ze zag het zelf meer als huiswerk wat nog snel gemaakt moest worden. Vandaag kreeg ze de aandacht, de tijd en de ruimte om erover na te denken. Gedwongen eigenlijk. Waar mentoren en ook veel decanen de tijd niet hebben om zo uitgebreid met leerlingen te praten, heb ik het nu wel. Wat heb ik heerlijk werk. Ik heb haar verteld dat ze super trots op zichzelf mag zijn. Ze vond namelijk zelf dat ze dit traject moest gaan doen, stond open voor alle ‘lastige’ vragen en heeft, zonder dat ze het zelf doorhad, in 1,5 uur heel veel over zichzelf verteld en ontdekt. De jaren daarvoor was het blijkbaar nog niet ‘haar tijd’. Soms is dat nu eenmaal zo. Kiezen kost tijd, is een proces. Is vooral jezelf leren kennen, durven kennen. Ik ben nu al trots op haar!


Zenuwen om studiekeuze

Category : Leesvoer , Nieuws

Telegraaf
Binnenland

FINANCIËLE DRUK MAAKT UITZOEKEN OPLEIDING MOEILIJKER

door Arianne Mantel

Havisten en vwo’ers lijden massaal aan studiekeuzestress. Ze twijfelen of ze na de middelbare school wel slim genoeg zijn voor een studie aan een hogeschool of universiteit en ook de kosten van de studie leveren zenuwen op.

Dat blijkt uit een peiling van stichting Studiekeuze123 onder 1060 havo- en vwo-scholieren uit de bovenbouw naar de stressfactoren bij het kiezen van een opleiding. Bijna zestig procent geeft aan dat de twijfel aan waarin ze goed zijn of wat bij hen past, druk oplevert. Ruim de helft is er niet zeker van of er wel een studie is die echt leuk genoeg is.

Ruim een derde van de ondervraagde scholieren lijdt onder de verwachtingen die ouders hebben van de studie die gekozen gaat worden. Ook weet bijna dertig procent niet wat nu beter is: een studie kiezen die leuk is of een studie met een goed toekomstperspectief.

De scholieren geven ook vaak aan dat ze niet precies weten, hoe ze er achter kunnen komen waar ze goed in zijn. Daarnaast hebben ze soms het gevoel dat ze op jonge leeftijd een keuze voor het leven moeten maken. „Hoe weet ik nou wat ik tot mijn pensioen leuk ga vinden”, stelt een van de scholieren.

Het zou een stuk gemakkelijker zijn om te kiezen als de studie niet zo veel zou kosten, zeggen veel scholieren. Want dat levert spanning op. „Kiezen zou makkelijker zijn als de financiële druk weg zou zijn en je niet hoeft te stressen over geld.”

Voorzitter Tom van den Brink van studentenorganisatie ISO vindt de uitslag van de peiling niet verwonderlijk: „Op alle vlakken ontstaat voor de toekomstige generatie studenten financiële stress. Scholieren voelen de drang om meteen goed te kiezen, want studeren is enorm duur. Het collegegeld wordt steeds hoger en kamerhuren rijzen de pan uit. Daarnaast wordt lenen vanwege de hogere rente steeds duurder en ook voor de boodschappen moet vanaf volgend jaar meer betaald worden.”

Uit de peiling blijkt ook dat de ondervraagde scholieren kritiek hebben op de studiekeuzebegeleiding door de school. Zo wordt de begeleiding soms als rommelig of niet nuttig ervaren. De scholieren geven aan dat ze meer persoonlijke aandacht nodig hebben bij het maken van de studiekeuze.


Keuzes maken……..alleen voor lefgozers?

Category : Leesvoer

Keuzes maken…..alleen voor lefgozers?

Keuzes maken is eng, is risicovol en vereist durf. Een lekker opwekkende start van dit verhaal. Op internet schrijft iemand ” Je kunt veel verliezen en kwijtraken” . Dat klinkt wel heel heftig. Maar aan de andere kans is het ook zo, dat je ervaringen opbouwt en dat er nieuwe keuzemomenten komen. Zie het als een omweg, een uitstapje of misschien zelfs een gokje.

Belangrijk bij het maken van keuzes is dat jij degene bent die aan het roer staat. Jij moet zelf het heft in handen nemen. Maar als jongere is dat natuurlijk verschrikkelijk lastig. Het vereist verantwoordelijkheid en zelfkennis. En dat is pittig wanneer juist de mening van die ander nog zo belangrijk is en je nog zo aan het ‘ groeien’ bent.

Jezelf leren kennen is lastig. Dat kun je doen door heel veel met anderen te praten over jezelf en de ervaringen die je opdoet. Er zijn veel manieren om informatie over jezelf te krijgen. Sommigen spreken over levensthema’s, over loopbaanankers, over de rode draad in je leven, over zingeving en over identiteit. Maar soms kan het ook gewoon gaan over interesses, je hobby’s,  je bijbaantje, over je capaciteiten en vaardigheden.
In mijn werk merk ik dat leerlingen soms gewoon heel blij kunnen zijn met simpele lijstjes. En niet om er makkelijk vanaf te komen, maar omdat ze niet de woorden voorhanden hebben om zichzelf te beschrijven. De lijstjes worden ook gebruikt om met elkaar in gesprek te gaan ” Wat vind jij nu van mij” en ” herken jij dat nu bij mij” . Dit is het gesprek dat zo belangrijk is. Op die manier krijg je informatie over jezelf, weet je hoe je overkomt bij anderen en is het zoeken naar iets wat bij je past een stukje makkelijker.

Lijstjes toevoegen gaat wat ver. Als je die zoekt, kun je reageren op mijn blog en dan stuur ik ze.
Ik kan nog wel wat sites vermelden die je kunnen helpen informatie te verzamelen over jezelf en over opleidingen. Door heel veel informatie te verzamelen, is het maken van een keuze een logische stap en niet alleen iets voor lefgozers. En heb je hulp nodig bij het verzamelen van deze informatie, of het verwerken daarvan en/of het nemen van een volgende stap, meld je aan voor een traject bij WoWmoment. Ik help je graag.

www.tkmst.nl

www.studiekeuze123.nl

www.startstuderen.nl

www.icares.com

www.beroepeninbeeld.nl

http://opleidingenberoep.nl/ts/ob/tests/orit/index.php

www.youchooz.nl


Be You

Category : Blogs

Op een dag leer je het subtiele verschil kennen.
Tussen een hand vasthouden en een ziel ketenen.
Dan leer je dat liefde iets anders is dan leunen.
En dat gezelschap niet gaat over veiligheid.
Je ontdekt dat een kus geen contract is.
En een cadeau geen belofte.
Je begint je nederlagen te accepteren.
Met je hoofd omhoog en je ogen open.
Je leert vertrouwen op vandaag.
Omdat morgen te onzeker is voor je plannen.
Na een poos leer je dat zonneschijn je verbrandt.
Als je er teveel van krijgt.
Dan wordt het tijd je eigen tuin te beplanten.
En dan zorg je voor je eigen ziel.
En wacht je niet langer op de wonderen van buitenaf.
En dan weet je dat je écht kunt volhouden.
En dat je écht sterk bent.
En dat je écht waarde hebt.
Je leert en je leert.
Bij ieder afscheid leer je.

(Voltaire)

Dit prachtige stukje tekst kwam ik tegen op een site naar aanleiding van het boekje ‘Handboek voor talent’. Een boek wat  natuurlijk gaat over je talent. Het boek spreekt van talenten en draken en is bedoeld als een persoonlijke oproep. Het moedigt je aan om je eigen talent te leren kennen en met plezier in te zetten. Wat dacht je van het hoofdstuk ‘Iedereen is een kreukel’ of  ‘Je eigen aard zit in alles’. De moeite waard om aan te schaffen. Soms moet je de eer aan anderen overlaten en geen poging doen om nog mooiere woorden te vinden.