Ik vind mijzelf zo stom….

Category : Leesvoer

“Ik vind het zo stom dat ik niks over mezelf kan vertellen, dat ik niet weet wat ik leuk vind…..” Huilend zat ze tegenover mij, aan het einde van het 1e gesprek van het WoW-Studiekeuzetraject. Twijfels over de huidige opleiding en nu op zoek naar……. (vooral zichzelf). Tijdens het gesprek bleek dat tijdens haar schooljaren op het v.o. ze er zelf weinig aandacht aan had geschonken. Natuurlijk was er een studiekeuzeprogramma, maar ze zag het zelf meer als huiswerk wat nog snel gemaakt moest worden. Vandaag kreeg ze de aandacht, de tijd en de ruimte om erover na te denken. Gedwongen eigenlijk. Waar mentoren en ook veel decanen de tijd niet hebben om zo uitgebreid met leerlingen te praten, heb ik het nu wel. Wat heb ik heerlijk werk. Ik heb haar verteld dat ze super trots op zichzelf mag zijn. Ze vond namelijk zelf dat ze dit traject moest gaan doen, stond open voor alle ‘lastige’ vragen en heeft, zonder dat ze het zelf doorhad, in 1,5 uur heel veel over zichzelf verteld en ontdekt. De jaren daarvoor was het blijkbaar nog niet ‘haar tijd’. Soms is dat nu eenmaal zo. Kiezen kost tijd, is een proces. Is vooral jezelf leren kennen, durven kennen. Ik ben nu al trots op haar!